Tuesday, 8 March 2011

Main-main.. Tapi BETUL lak..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum W.B.T

Kalau dilihat pada tajuk saya..
Apakah yang dapat anda simpulkan..?
Wah..!
Awal lagi dah mintak konklusi anda..
Tentu banyak persoalan..
 

Main apa..?
Permainan bagaimana..?
Main teka-teki ke..?

Bukan..
Ianya berkisar tentang KEBOLEHAN..
Wah..!
Apa kaitan kebolehan dengan MAIN-MAIN ataupun BETUL tu?
Begini..
Semasa My Lil Sister kawen..
I have ONE feeling..
Rasa cam terlahir dari PERASAAN yang mendalam..
Bukan sedih sebab My Lil Sister langkah BENDUL..
BUT..
Saya dapat rasakan yang My Lil Sister akan dapat anak LELAKI..
Saya suarakan kepada My Lil Sister on her wedding day..
Yang dia akan dapat BABY boy..
Dia tersengih saja..
Baginya saya hanya bergurau..
BUT..
Hakikatnya i can FEEL that..
Sound so CRAZY kan..?
Desperately CRAZY..

Setahun selepas tu..
Apa yang dikatakan gurauan..
Apa yang dianggap MAIN-MAIN tu..
Membuahkan kebenaran..
My Lil Sister dapat anak lelaki..
Sedang My Lil Sister dah wat imbasan sebelum tu..
Doktor dan Bidan kampung kata anak perempuan..
BUT I insisted that My Lil Sister akan dapat anak LELAKI..
My Lil Sister tetap kata anaknya perempuan..
Sehinggalah hari bersalin..
Dia akhirnya mengalah dan percaya bahawa kata-kata saya bukan MAIN-MAIN..
Ianya BETUL..

A year after that..
My Other Sister kawen..
Sekali lagi langkah BENDUL..
In her case..
Masa wedding day..
I feel that dia akan dapat anak PEREMPUAN..
Dia hanya ketawa..
It CAN'T be katanya..

Setahun selepas itu..
She get pregnant..
Dia taknak wat imbasan..
Dia yakin daripada kata-kata doktor dan bidan..
That anaknya nanti ialah seorang lelaki..
Sehinggalah dia bengang dengan kata-kata saya..
Yang asyik menyatakan bayinya baby GURL..
Dia dan husband lantas wat scan..
Ternyata bayinya bayi perempuan..
SEE..
I can feel that..
Apakah ini satu KEBOLEHAN..?

My friend baru sahaja lepas membuat imbasan..
Dia segera mendapatkan saya di OPIS..
Begini dialognya:

K: Walawei.. Tekaan Ko tepat laa..
A: Tekaan apa lak.. Aku tak main ekor lah!
K: Apa lak ekor.. Kan dulu aku ada minta ko 'tengok' baby aku laki-laki ke perempuan.. Ingat tak?
A: A'ah.. Ko dah wat imbasan ke?
K: Ha'ah.. Betul apa kata Ko..
A: Betul..? Aku kata apa ek?
K: Ish Ko nie.. Ko kata anak aku laki-laki lah..
A: A'ah.. Jadi?
K: Laki-laki..
A: What a coincidence.. Alhamdulillah!
F: Korang cite sal apa? Ce cite ce cite..!
K: Aku wat imbasan.. Anak aku nanti laki-laki.. Dia ni penah kata masa wife aku mula mengandung dulu that kami akan dapat anak laki-laki..
F: Wallaa..!
A: Jangan heboh-heboh k? Nanti beratur lak nak mintak 'feel' aku.. 

p/s: Ini bukan MAIN-MAIN..
Tiap kali rasa cam sumthing ja..
Perasaan yang amat dalam..
Maka akan dapat predict sumthing..
Apakah ini KEBOLEHAN..?
Apakah ini KELEBIHAN..?
Apakah ini sesuatu yang BAIK..?
Lontarkan KOMENTAR anda.. ya?
Wink!

12 Komentar:

ann dhaniah said...

Kelebihan yg ALLAH bg..heee...bkn semue org ade firasat macam tu..

nur intan hazirah said...

xsemua org dpt kebolhan nie....betul...der org yg de firasat yg tinggi....so guna kelebihan dijalan yg betul....:D

adamzico said...

ann dhaniah: Pemberian Allah.. Erm.. Yang tu dipanggil Firasat ek?

adamzico said...

Nur Intan Hazirah: Ye ke? Gunakan ke arah kebaikan ek? Baeklah.. Tima kaceh!

Jejaka Terhangat said...

itu adalah kebetulan kot.hehe..try lagi kat 3-4 orang utk buktikan samada kebolehan atau kebetulan..

adamzico said...

JT: 3 kali tu masih lagik kebetulan ek? Ade lagi cite nk dikongsikan BUT bukan dimasa ini.. wink!

C I K . F Y Z A said...

agak-agak kalau encik adam kawin nanti dapat anak laki ke perempuan ???

D i n said...

waaaa....sempoi! deria ke-6 ka? hahah

adamzico said...

cik fyza: erm.. dia kena 'feel' dulu.. cam saya mention dlm N3.. Satu rasa yang tiba2 datang.. Bukan predict apa yg bakal berlaku di masa hadapan seseorang yg 'bujang' huhu..

adamzico said...

DIN: sixth senses ke? Ntah la.. Tak dapat dirungkaikan.. huhu

C I K . F Y Z A said...

hurm...bersyukurlah dgn deria anda :)

adamzico said...

cik fyza: bersyukur sgt2.. Amin!

Dah baca ENTRY ni..?

Satu BAHASA Satu LOGHAT

PEKIN

PEKIN adalah satu keadaan dimana seseorang itu belajar untuk berjimat.. Berdikit-dikit dalam berbelanja..

Ayat:
Masa untuk PEKIN.. Menabung time..!

p/s: PEKIN pekin jugak.. Jangan kena cop bakhil sudah.. Anyway PEKIN yang saya maksudkan ini tak ada kaitan dengan PEKIN si pelakon tu.. Kebetulan semata-mata.. wink!