Friday, 20 May 2011

Bila ADLIY mula berceloteh..!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum W.B.T.
 

Nak kongsi cerita ni..
Semalam ada group PRESENTATION..
As USUAL kami telah diberikan tajuk |1Malaysia|
Pensyarah meletakkan syarat UTAMA..
Iaitu menumpukan kepada isu-isu semasa..
Tanpa menyentuh hal POLITIK..
Apakah 1Malaysia ini adalah sebuah konsep yang berjaya..

Group terdiri daripada EMPAT orang..
TIGA lelaki dan seorang perempuan..
Empat orang STUDENT ni bukan calang-calang orang..
(Ni bukan KES nak angkat bakul berisi ASID Hidroklorik Pekat.. ye!)
Setiap seorang gemar untuk mengajukan SOALAN yang POWER..
Saat group lain sedang rancak mengadakan PRESENTATION masing-masing..
Oleh kerana kePOWERan tersebut..
Group lain menanti saat untuk giliran EMPAT orang ini pula..
Bagi mengajukan soalan demi soalan yang dapat mematahkan hujah EMPAT sekawan ni..

Pada biasanya..
Pensyarah menetapkan bahawa setiap kumpulan..
Boleh mewakilkan kepada seorang untuk mengemukakan hujah..
Yang lain akan tampil membantu..
Atau perlu menjawab soalan yang diajukan oleh audiences..

As usual..
Saiful Saat ialah Presenter yang dipilih..
Dia memang pakar goreng..
Samsiyah Hj. Sadeli ialah Back Up..
Dia memang pakar psikologi..
Azman Razali ialah Seeker..
Dia pakar pencari maklumat..
Manakala SAYA..
Malam semalam saket kepala..
Tak mahu participate sangat..

Hujah demi hujah Saiful Saat kupas satu persatu..
Dari INTRODUCTION hinggalah ke Pencapaian..
Bagaimanapun bagi mengukuhkan FAKTA..
Azman Razali dan Izad Azli Zico akan tampil membisikkan sesuatu ke telinga Presenter..
Isu SEMASA merupakan makanan ruji untuk Samsiyah Hj. Sadeli..
Dia mengupasnya dengan cara pemahaman yang baik..
Cara psikologinya telah membantu Audiences untuk lebih faham akan 1Malaysia..

Bagaimanapun, saat yang dinanti-nantikan tiba..
Saat dimana Audiences akan dibenarkan untuk menghujankan soalan demi soalan..
'Let KILL them..'
Cam tu la lagak Audiences yang penuh dengan kebencian yang meluap-luap..
Kebencian kerana mereka pernah diajukan soalan yang POWER sebelum ini..
Satu demi satu soalan dijawab dengan mudah oleh Saiful Saat..
Dia dibantu oleh Samsiyah Hj.Sadeli..
Azman Razali pula terus memainkan peranan dalam pencarian maklumat..
Hinggalah Saiful Saat dan Samsiyah Hj. Sadeli goyah..
Barulah Izad Azli Zico tampil untuk berceloteh..

Bila Izad Azli Zico mula bersuara..
Audiences terus terpaku..
Izad Azli Zico a.k.a Adliy ialah pakar Time Frame dan Kronologi..
Dengan MUDAH lah dia menerangkan perkaitan antara 1Malaysia..
Dengan konsep, dasar serta model yang lain..
Seperti Model Baru Ekonomi, Wawasan 2020, NKRA, Rancangan Malaysia..
(He;s SCORE that point.. Sebab semua dah tak berani nak kemukakan soalan..)

p/s: Pensyarah memainkan peranan yang PENTING..
Jika Pensyarah mengemukakan soalan semasa perbincangan dijalankan..
Ianya menunjukkan bahawa group terbabit punya masalah dari segi penyampaian dan pencarian maklumat berdasarkan isu semasa..
Mujurlah untuk group EMPAT sekawan ni..
Pensyarah tidak mengemukakan sebarang soalan..
Rasanya dia berpuas hati dengan kupasan hujah berdasarkan isu semasa yang melibatkan 1Malaysia..

wink!

2 Komentar:

una din said...

hihihi thniah. presentation mmg susah. lg2 kalau dpt group yang tak bg kjasama dan lecturer yang crewet. uhuh

adamzico said...

una din: tu dia lama benar xterima kunjungan una din nie.. sehat? Yupp.. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar..

XD

Dah baca ENTRY ni..?

Satu BAHASA Satu LOGHAT

PEKIN

PEKIN adalah satu keadaan dimana seseorang itu belajar untuk berjimat.. Berdikit-dikit dalam berbelanja..

Ayat:
Masa untuk PEKIN.. Menabung time..!

p/s: PEKIN pekin jugak.. Jangan kena cop bakhil sudah.. Anyway PEKIN yang saya maksudkan ini tak ada kaitan dengan PEKIN si pelakon tu.. Kebetulan semata-mata.. wink!