Monday, 1 November 2010

Tangis Kasmaran ~ Bab Satu ~ Plot Satu


‘Waldian.. Ikut saya..’ Pengarah muda itu kelihatan begitu tertekan. Sejak akhir-akhir ini kejatuhan harga saham syarikat Redwill Corporation, memberikan tekanan kepadanya. Mujur dia bijak meramal akan semua ini dari awal lagi. Dia yakin dengan gabungan dua eksekutifnya, mereka akan dapat mencari jalan keluar.

          Nur Waldian merupakan seorang akauntan muda yang paling dipercayai oleh Redzuan. Dia yakin gadis itu dapat memberikan banyak kejutan kepadanya. Selain daripada itu dia mengharapkan pendapat dari Sayuthi, pakar perancang ekonomi dan pelaburan yang merupakan rakan kongsinya.

          Sayuthi, Pengarah Pemasaran ini merupakan seorang yang amat peka kepada perkembangan pelaburan antarabangsa. Kelebihan yang ada padanya itu, merupakan aset kepada Redzuan. Dia yakin tiada satu masalah yang akan menjadi penghalang kepada perancangannya.

          ‘Waldian.. saya perlukan semua dokumen kewangan syarikat.. Kita harus menggunakan plan kecemasan..’ Redzuan ternyata amat tegas dalam menjalankan tugasnya. Dia menerima tekanan daripada ayahnya, Tuan Redwill yang selalu mahukan perkembangan dalam semua perniagaan yang dimilikinya.

          ‘Menarik.. Di atas kertas ni.. Kecairan tunai kita adalah amat membimbangkan namun tiada siapa yang sedar bahawa sudah hampir tiga bulan kita telah mengalirkan sedikit tunai ke dalam sebuah akaun berasingan.. All the credit goes to you..’ Redzuan benar-benar bangga dengan idea Sayuthi. Dengan idea yang berkesan itu, dia yakin dapat menyelamatkan RedBrick Co. dari gulung tikar.

          ‘Kita harus meraikannya..’ Redzuan tahu dengan pelaburan rahsia yang dikendalikan oleh Sayuthi, mereka akan dapat mempertahankan perniagaan mereka. Sayuthi akan cuba mengukuhkan harga saham Redbrick dengan kepakarannya.

          ‘Waldian.. Saya mengarahkan kamu untuk menyediakan satu laporan kewangan tahunan.. Saya harus menyerahkannya kepada pengerusi.. Kamu faham bukan.. Saya tahu kamu harus melanggar etika kamu.. tapi semua ini demi kepentingan syarikat.. Harap kamu faham..’ Redzuan sedar akan kesalahan yang sedang mereka lakukan itu. Andainya Tuan Redwill tahu akannya, maka mereka akan dipersalahkan sepenuhnya.

          ‘Saya faham..’ Waldian sedar andai semua ini disedari oleh Pengerusi, maka masa hadapannya akan musnah. ‘I almost forget something.. Memo from Pengerusi.. It’s sound important..’ Memo berkenaan diserahkan kepada Redzuan.

          ‘Pengerusi menjemput kita bertiga.. Gathering party tonight..Erm.. I smell something bad.. harap rahsia kita ini tidak dikesan oleh Pengerusi..’Redzuan, Pengarah Besar RedBrick co. yakin tiada satupun akan terlepas dari pandangan Pengerusi.

          ‘I take you there.. Okay?’ Redzuan ternyata seorang yang gentlemen, malangnya dia bukan lelaki yang dinanti-nantikan oleh Waldian. Waldian hanya diam membisu. Dia menjeling ke arah Sayuthi. Lelaki itu juga mengalihkan perhatian kepadanya.

          Waldian tahu akan niat lelaki tersebut. Sayuthi gemar mendiamkan diri. Apa yang difikirkan olehnya? Waldian sebenarnya lebih senang jika dipelawa oleh lelaki itu berbanding majikannya. ‘Okay.. Lagipun kereta saya masih di bengkel.. 8 malam ye?’ Waldian memberikan jawapannya. Dia sempat menjeling ke arah Sayuthi, lelaki itu seakan kecewa.

          ‘So.. Sayuthi.. You join us?’ Waldian sengaja mahu melihat reaksi dari dua lelaki di hadapannya itu. ‘Ya.. Join us..’ Redzuan seakan bersetuju. ‘Nevermind.. I have my own car.. 8p.m sharp guyz..’ Sayuthi mengorak langkah membelakangi mereka berdua.

          ‘See you..’ Waldian melangkah keluar dari bilik mesyuarat. Dia sebenarnya membontoti Sayuthi. ‘Sayuthi.. wait a minutes.. Can we have a chat?’ Waldian berjaya memberhentikan langkah kaki lelaki tersebut.

          ‘Ya saya..’ Sayuthi merenung ke arah Waldian. Mereka saling berpandangan. ‘By the way.. rasanya how supposed we manage this investment.. I afraid that..’ Waldian memberhentikan kata-katanya kerana Sayuthi telah mencelah. ‘Afraid of what? Pengerusi? We have been to far.. We can’t turn back..’ Sayuthi menjelaskan keadaan mereka sekarang.

          ‘Yes I know that.. Sepatutnya kita menasihatkan Redzuan agar membekukan nilai kecairan kerana pada masa yang genting seperti ini.. Pengerusi akan sedia maklum akan keadaan ni.. bukan begitu?’ Sayuthi terdiam. ‘salah saya juga kerana bersetuju untuk membantu Redzuan.. But tak salah kita mencuba demi menyelamatkan aset yang bernilai jutaan ringgit ni..’ Ujar lelaki itu. mereka tahu risiko yang sedang mereka pertaruhkan di saat ini. Mereka perlu berdepan dengan kesukaran sektor ekonomi negara yang semakin meruncing. Itu bukan perkara yang paling ditakuti oleh mereka bertiga, reaksi Pengerusi itulah yang mereka takutkan. Lelaki itu sememangnya seorang diktator yang paling digeruni dalam medan perniagaan.

          ‘Waldian.. jangan takut.. Saya akan melindungi kamu.. Saya akan tanggung segala hukuman yang bakal dikenakan andai perkara ini terdedah kepada Pengerusi mahupun pemegang saham yang lain..’ Sayuthi, salah seorang pemegang saham minoriti dalam Redwill Corporation yakin dengan mendapatkan undian majoriti, dia bakal terselamat. Apakah faktor undian tersebut dapat melepaskan mereka bertiga daripada ketegasan Pengerusi?

          ‘Baiklah.. Jumpa malam nanti ya?’ Waldian mengorak langkah melepasi lelaki itu. Dia tahu benar maksud lelaki itu. Hatinya tersentuh dengan satu perkara, adakah Sayuthi akan melindunginya apabila keadaan itu tiba kelak? Apakah balasan yang setimpal atas budi baik Sayuthi itu?

          ‘Segalanya telah berjalan dengan baik.. dalam masa beberapa hari lagi segalanya akan kembali seperti sediakala namun pada masa yang sama RedBrick akan dapat membekalkan produk di pasaran malah permintaan dari syarikat gergasi Lavender Property dapat memberikan Pulangan yang lumayan. Apakah semua ini akan dapat diterima pakai oleh Pengerusi?’ Waldian buntu memikirkan tentang lelaki yang di gelar Pengerusi itu.

          ‘Cantik juga aku ni..’ Detik hati Waldian tatkala mencuba blouse putih dengan seluar slack hitam dengan potongan menarik. Selesa. Waldian selesa mengenakan pakaian itu. Ringkas dan menarik. Dia tidak gemar mengenakan evening dress. Rambutnya yang hitam panjang itu dilepaskan mencecah ke bahu. ‘Inilah Waldian.. Hatta..’

          Dada Waldian berombak kembali. Dia juga buntu dengan mimpinya semalam. Apakah dia akan bertemu dengan lelaki itu. lelaki yang dikenalinya belasan tahun yang lalu itu merupakan teman baiknya Sewaktu kecil dahulu. Baginya lelaki itulah cinta pertama dan terakhirnya. Dia benar0benar mahu menemui lelaki itu. Apakah tanggapan lelaki itu kepadanya kelak?

          “Triit!” Deringan telefon mengejutkan Waldian. Dia segera mencapai telefon tersebut. Gagang telefon dirapatkan ke telinganya.

          ‘Hello.. Waldian Speaking..’ Waldian memulakan perbualan. ‘Waldian.. This is Redzuan. I’m so sorry.. I have an appointment with Amylea.’ Nampaknya pengarah muda itu tidak dapat menjemput Waldian ke parti anjuran Pengerusi. ‘That ok..’ Lemah. Waldian terduduk di atas tilam empuk. Kecewa.

          ‘But I dah hubungi Sayuthi.. He’s agreed to pick you up.. He’ll be there soon.. I’m so sorry.. I pay you someday soon.. Okay?’ Waldian faham akan kesulitan majikannya itu. ‘It’s okay.. Meet you there.. Send regard to Amylea.. say to her I miss her so much..’ Waldian mematikan panggilan itu. “Sayuthi..” Bisik hati kecil Waldian. Dia terbayangkan lelaki itu.

          Waldian mencapai jaket hitam dan tas tangan yang berada di atas katilnya. Dia berjalan keluar dari apartment yang didiaminya menuju ke arah tempat letak kereta. Angin malam yang berhembusan itu sememangnya mendinginkan. Sesekali kelihatan Waldian menggosok lengan kirinya kerana kesejukan yang menyapu tubuh badannya itu.

          “Pin!” Bunyi hon Kereta Proton Perdana itu mengejutkan Waldian. Cahaya yang terpancar ke arahnya itu menyilaukan matanya. Waldian bergerak menghampiri kereta tersebut. Matanya terarah kepada lelaki yang berada di hadapannya itu. Sayuthi kelihatan amat tampan mengenakan kemeja putih berjalur kelabu.

          ‘Dah lama tunggu?’ Sayuthi memulakan bual bicaranya. ‘Bout ten minutes.. Let go..’ Waldian melarikan pandangannya. Dia tidak mahu mata mereka bertentangan. Sayuthi bukannya lelaki yang dinanti-nantikan olehnya. Dia tidak mahu membenihkan satu perasaan dalam hati Sayuthi terhadapnya kerana hatinya adalah untuk Hatta.

          Waldian diam membisu di sepanjang perjalanan. Sayuthi pula terus-terusan cuba memerah akalnya agar dapat berbual dengan gadis di sebelahnya itu. Inilah satu-satunya peluang untuknya menambahkan kemesraan di antara mereka berdua. Sesekali dia mencuri pandang ke arah gadis itu. “She’s pretty tonight..” Detik hati Sayuthi.

          ‘So how ur dad?’ Akhirnya Sayuthi berjaya melawan perasaan malunya. Waldian mengalihkan perhatian ke arah lelaki itu. ‘My dad? He’s okay..’ Ringkas sekali jawapan dari Waldian. ‘So when he’ll comeback to Malaysia?’ Sayuthi tidak mahu perbualan itu berakhir. ‘End of this month..’ Waldian merenung ke arah Sayuthi. ‘Is there anything you want to say? Say it right now..’ Waldian seakan dapat membaca isihati lelaki itu.

          ‘Nothing.. You’re beautiful..’ Sayuthi meluahkan pandangannya. Waldian terpaku mendengarnya. Pipinya mula kemerahan. ‘Yut..’ Waldian mematikan bicaranya. Sayuthi mengukir senyuman. Dia tahu benar siapa gadis di sebelahnya itu. ‘It’s a compliments.. You deserved it..’ Sayuthi memperlihatkan keikhlasannya. ‘So lelaki mana yang Waldian nak tawan malam ni?’ Sambungnya.

          ‘Tawan? Dia akan muncul.. I believe in him.. My instinct say that I’ll meet him.. sooner or later..’ Waldian mula kembali bersemangat. Fikirannya melayang jauh. Dia tahu takdir akan berpihak kepadanya.

          ‘I want to see that happen.. If not.. I’ll take the chances..’ Sayuthi nampaknya tegas dalam berbicara. Dia kini semakin berani meluahkan isihatinya.

          ‘It will happen.. My wishes will be granted..’ keyakinan terpancar dari raut wajah lembut itu. Ianya sedikit sebanyak membuatkan Sayuthi tewas. Tewas dalam mendapatkan tempat di hati Waldian.

          Dia perlu mengetahui siapakah lelaki itu sebelum mencabarnya. Masa akan menentukan segalanya. Dia tidak akan berputih mata melihat Waldian dimiliki tanpa ada sebarang persaingan yang adil.

          Rumah agam Tuan Redwill tersergam indah dengan pncaran lampu neon yang terang genderang. Apakah tujuan parti ini di adakan di rumah agam pengerusi?

          Waldian dan Sayuthi berjalan ke arah kolam renang. Di situ dia dapat melihat Kelibat pengerusi di samping beberapa kenalan dari Redwill Corporation. Kehadiran mereka berdua disedari oleh pemilik Redwill corporation itu.

          ‘Welcome..’ Pengerusi bersalaman dengan Sayuthi. Nampaknya angin Pengerusi malam ini berada di dalam keadaan baik. ‘Waldian.. Welcome..’ Pengerusi merenung gadis di hadapannya. ‘Follow me.. The party will start soon..’ Gathering party yang di adakan di rumah Tuan Redwill ini adalah untuk pemegang-pemegang saham dan pekerja eksekutif yang terpilih sahaja. Waldian dapat melihat betapa tertutupnya parti ini kepada staf bawahan. Apakah agendanya parti sebegini di adakan?

          ‘Yolanda.. How are you?’ Waldian menegur wanita di hadapannya. Yolanda, akauntan yang mendapat Kepercayaan penuh dari Tuan Redwill ini merupakan seorang yang dingin dan licik. Aku takut berdepan dengannya. ‘Fine.. You look nice..’ Yolanda memuji gaya Waldian. ‘It’s simply me..’ Waldian mengukir kuntuman Senyum ke arah Yolanda. ‘kalau saya tak kenal kamu.. Saya mesti terfikir bahawa kamu ni perempuan sihir..’ Yolanda membuat rumusan dari pemerhatiannya. ‘Perempuan sihir? Erm.. Nice.. Kamu pula nampak macam nenek kebayan.. Excuse me.. I need to put some powder..’ Waldian berjalan membelakangi Yolanda. Sakit hatinya dipermainkan oleh wanita dingin itu.

          ‘Waldian..’ Sapaan Sayuthi itu tidak di endahkan olehnya. Waldian terus bergerak ke dalam rumah agam tersebut. Dia terus mengatur langkah pantas menuju ke bilik air. Sayuthi terus mengikutinya dari belakang. ‘Waldian..’ Kali ini sapaan Sayuthi itu Sampai ke telinganya. Waldian mengalihkan pandangannya ke arah pemanggil itu.

          ‘Oh no..’ satu pertembungan yang tidak dapat di elakkan berlaku. Waldian telah merempuh seorang lelaki yang baru berjalan dari arah bertentangan.

          ‘I’m so sorry..’ Sayuthi bergerak menghampiri Waldian yang terduduk di atas lantai. ‘Saya tak sepatutnya call you from behind.. I’m sorry..’ Waldian menumpukan perhatiannya ke arah lelaki yang merempuhnya.

          ‘Awak ni tiada mata ke? Tak nampak?’ Waldian meninggikan suaranya. Bukan niatnya untuk membangkitkan amarah tersebut. Dia masih dihantui oleh kegeramannya kepada Yolanda.

          ‘Waldian..’ Sayuthi tergamam melihat reaksi Waldian. ‘Siapa yang tiada mata ni? Saya ke awak?’ lelaki itu tidak menyangka akan menjadi mangsa amarah Waldian. Dia berjalan meninggalkan tempat itu.

          ‘He’s not the one you should blame.. Blame it on me..’ Sayuthi tidak menyangka perkara sebegitu akan terjadi kerana panggilannya. ‘He’s try to help you and then you marah dia pula.. Waldian.. It’s not you..’ benar juga apa yang diperkatakan oleh Sayuthi.

          ‘Huh.. I’m sorry.. I’ll seek forgiveness from that guy.. Okay?’ Waldian menyatakan pendiriannya. Apa yang difikirkan oleh Waldian? Dia kelihatan tegang sekali. ‘Maafkan saya..’ Sayuthi bersuara. ‘Bukan salah Yut.. Waldian yang tidak Berhati-hati..’ Waldian berjalan melepasi lelaki itu.

          Suasana riuh di luar rumah agam itu menarik perhatian Waldian. Dia mempercepatkan langkah menuju ke laman rumah agam, tempat di mana parti di adakan. ‘So there are you Waldian.. Come join us..’ Redzuan berjalan ke arah Waldian. Dia bukan sendirian. Amylea bersama dengannya. ‘Amylea..’ Waldian berlari mendapatkan sahabat baiknya itu. ‘How are you?’ Bisik Waldian kepada Amylea.

          ‘I’m fine. You?’ Amylea begitu senang dapat bertemu dengan sahabat lamanya itu. ‘I’m okay.. So.. Bagaimana dengan hubungan kamu? Seem both of you nampak serius ja..’ Waldian cuba mengusik sahabatnya itu dengan Soalan yang berbaur sensitif.

          ‘Hope so..’ Ringkas sekali jawapan dari Amylea. ‘Come sit with me..’ Amylea menarik tangan Waldian. Nampaknya Redzuan tidak di endahkan oleh Amylea setelah bertemu dengan kawan baiknya itu.

0 Komentar:

Dah baca ENTRY ni..?

Satu BAHASA Satu LOGHAT

PEKIN

PEKIN adalah satu keadaan dimana seseorang itu belajar untuk berjimat.. Berdikit-dikit dalam berbelanja..

Ayat:
Masa untuk PEKIN.. Menabung time..!

p/s: PEKIN pekin jugak.. Jangan kena cop bakhil sudah.. Anyway PEKIN yang saya maksudkan ini tak ada kaitan dengan PEKIN si pelakon tu.. Kebetulan semata-mata.. wink!